Any: 1593/1604
Lloc d'origen:
Sornàs, parròquia d’Ordino


Descripció:

Joana Rossella, veïna de Sornàs de més de cinquanta anys d’edat, fou detinguda i jutjada per bruixa juntament amb altres dones l’any 1593. Durant l’enquesta de testimonis recollida durant els mesos d’octubre i novembre d’aquell any, un total d’onze veïns i veïnes confirmaren la fama de bruixa de la Rossella de Sornàs i de Maria Jaume-Joana de Llorts, ambdues empresonades a Andorra la Vella. Després del seu primer interrogatori, en el qual negà tots els càrrecs imputats, la Rossella fou sotmesa a una sessió de turment del polze i a diverses sessions d’’estrepada, al llarg de les quals seguí mantenint la seva innocència.

Sembla que Joana Rossella seria finalment alliberada sota fiança en aquella ocasió, essent novament detinguda i jutjada per bruixa durant les actuacions de 1604. Aquell any, la Rossella seguí refutant els càrrecs malgrat l’aplicació de diverses sessions de tortura, essent finalment condemnada a ser assotada i desterrada perpètuament de les valls so pena de mort, prèvia confiscació dels seus béns per part del tribunal.

 
Ref. arxivística:
ANA, TC, doc.2871

 

Com funciona?

En cada fitxa hi trobareu informació sobre les dones acusades de bruixeria a les Valls d'Andorra i sobre els personatges i esdeveniments més importants, acompanyats de breus extractes i referències documentals. El text de les fitxes conté també un sistema d'enllaços. Clicant sobre el nom d'alguna acusada o esdeveniment important, s'accedeix directament a la la fitxa corresponent. També podeu navegar utilitzant el Núvol, o bé realitzar cerques concretes per paraula clau.