Any: 1551
Lloc d'origen:
El Tarter, parròquia de Canillo


Descripció:

Antònia Tomassa, muller de Tomàs d’El Tarter, fou detinguda i jutjada per bruixa pel tribunal de corts durant les actuacions endegades l’any 1551, les quals comportaren el processament i condemna d’un bon nombre de dones a les valls d’Andorra. Antònia Tomassa era la néta de na Naudina, executada per bruixa quaranta anys abans. La pròpia Antònia havia estat ja assenyalada com a bruixa amb anterioritat, durant les actuacions endegades pel tribunal de corts l’any 1545-46, essent inculpada per Joana Mora de Canillo. Desconeixem si fou processada o condemnada en aquella ocasió.

Durant el judici de 1551, iniciat poc després de la crida pública efectuada pels veguers, Antònia Tomassa acabà confessant i inculpant altres dones com a bruixes, entre les quals Antònia Martina d’El Tarter, jutjada i condemnada per bruixa aquell mateix any. No es conserva el seu procés.

 
Ref. arxivística:
ANA, TC, doc.2342; ANA, TC, doc.6052, f.9r-11v

Com funciona?

En cada fitxa hi trobareu informació sobre les dones acusades de bruixeria a les Valls d'Andorra i sobre els personatges i esdeveniments més importants, acompanyats de breus extractes i referències documentals. El text de les fitxes conté també un sistema d'enllaços. Clicant sobre el nom d'alguna acusada o esdeveniment important, s'accedeix directament a la la fitxa corresponent. També podeu navegar utilitzant el Núvol, o bé realitzar cerques concretes per paraula clau.