Any: 1621
Lloc d'origen:
La Cortinada


Descripció:

Joana Martí Tor, muller de Pere Martí Tor de la Cortinada, de quaranta-sis anys d’edat, fou jutjada i sentenciada per bruixa durant les corts de 1621. Joana havia estat assenyalada com a bruixa per Peyrona Moratona d’El Tremat, la qual confessà sota turment haver-la vista a l’aplec diabòlic celebrat a la Basseta de les muntanyes de Sant Joan de l’Erm. Assabentada d’aquella acusació, Joana es plantejà fugir de les valls, i s’amagà en una cambra quan el batlle acudí a la Cortinada per detenir-la, essent finalment detinguda i empresonada acusada de bruixa.

El seu procés conté l’enquesta de testimonis i el primer interrogatori de l’acusada, on negà tots els càrrecs imputats. Gràcies a una referència indirecta continguda en un judici coetani, sabem que Joana seria finalment condemnada a mort per bruixa.

 
Ref. arxivística:
ANA, TC, doc.6239

Com funciona?

En cada fitxa hi trobareu informació sobre les dones acusades de bruixeria a les Valls d'Andorra i sobre els personatges i esdeveniments més importants, acompanyats de breus extractes i referències documentals. El text de les fitxes conté també un sistema d'enllaços. Clicant sobre el nom d'alguna acusada o esdeveniment important, s'accedeix directament a la la fitxa corresponent. També podeu navegar utilitzant el Núvol, o bé realitzar cerques concretes per paraula clau.