Any: 1629-1630
Lloc d'origen:
Andorra la Vella


Descripció:

Joana dels Torns i Call, vídua de Miquel dels Torns d’Andorra la Vella, fou jutjada i condemnada per bruixa durant les corts de 1629. Es conserva el seu judici íntegre, que inclou l’enquesta de testimonis i els primers interrogatoris, seguits de la presentació de capítols defensoris per part de l’acusada. Malgrat la possibilitat de presentar una defensa, el tribunal dictà finalment una sentència interlocutòria de turments. Joana fou torturada i atorgà una extensa confessó inculpatòria on reconegué tots els càrrecs imputats, descrivint amb tot detall la seva participació reiterada en l’aplec diabòlic: desplaçament per l’aire sobre bocs o crestons, aparició del dimoni en forma d’home jove i moreno, pràctiques sodomítiques, música i dansa entre les assistents, tot ballant un ball redó agafades de les mans, etc...

Al llarg de la seva confessió, Joana Call assenyalà altres dones com a bruixes, afirmant que les havia vistes també en l’aplec diabòlic. L’acusada assenyalà particularment a la seva madrastra Caterina Ricarda àlies Yaya Moixella, i a la seva germanastra Maciana Ricarda, ambdues d’Engordany, a Caterina Dalmaua d’Andorra, i a les difuntes Caterina Garrona i na Magdalena de Canillo, executades per bruixes vuit anys abans.

Joana Call seria finalment condemnada a morir penjada a la forca l’abril de 1630. En el judici celebrat contra la seva germanastra Maciana dos anys després, es fa constar que Joana fou «penjada en lo tossal de les Canals sobre la vila de Andorra».

 
Ref. arxivística:
ANA, TC, 6276

Com funciona?

En cada fitxa hi trobareu informació sobre les dones acusades de bruixeria a les Valls d'Andorra i sobre els personatges i esdeveniments més importants, acompanyats de breus extractes i referències documentals. El text de les fitxes conté també un sistema d'enllaços. Clicant sobre el nom d'alguna acusada o esdeveniment important, s'accedeix directament a la la fitxa corresponent. També podeu navegar utilitzant el Núvol, o bé realitzar cerques concretes per paraula clau.