Any: 1632/1642
Lloc d'origen:
Engordany


Descripció:

Maciana Ricarda, vídua de Miquel Ricart d’Engordany, de quaranta anys d’edat, fou interrogada com a sospitosa de bruixeria l’any 1632. Maciana era la filla de Caterina Ricarda àlies la Yaya Moixella i la germanastra de Joana dels Torns àlies Call, executada per bruixa l’any 1630. Fou precisament Joana qui l’havia assenyalat com a bruixa durant la seva confessió, obtinguda sota turment, afirmant que l’havia vist a l’aplec diabòlic juntament amb altres dones.

Després de recollir diversos testimonis, que es limitaren a confirmar la fama de Maciana en virtut de l’esmentada confessió de la seva germanastra, el veguer la féu citar per interrogar-la, però sense emetre una ordre de captura. No sembla que l’afer anés més enllà d’aquest interrogatori.

Deu anys més tard, al 1642, les corts recolliren de nou alguns testimoni de veïns i veïnes, que sospitaven haver estat emmetzinats per Maciana Ricarda. No consta tampoc que la Ricarda fos finalment jutjada ni condemnada per bruixa en aquella ocasió.

 
Ref. arxivística:
ANA, TC, 6284; ANA, ASC, ll.6 doc.???

Com funciona?

En cada fitxa hi trobareu informació sobre les dones acusades de bruixeria a les Valls d'Andorra i sobre els personatges i esdeveniments més importants, acompanyats de breus extractes i referències documentals. El text de les fitxes conté també un sistema d'enllaços. Clicant sobre el nom d'alguna acusada o esdeveniment important, s'accedeix directament a la la fitxa corresponent. També podeu navegar utilitzant el Núvol, o bé realitzar cerques concretes per paraula clau.